Atvaļinājuma beidzamā diena veiksmīgi tika apvienota ar Latvijas Bibliotekāru biedrības (LBB) organizētās Latgales nodaļas konferences apmeklējumu, kas notika Krāslavā, Krāslavas pils Amatu mājā.

Konferences mērķis: apkopot Latgales tradicionālo ēdienu receptes, kas tika iecienītas konkrētajā novadā, pagastā laika posmā no 1918. gada līdz mūsdienām, lai mūsu vecmāmiņu un māmiņu bagātais un daudzveidīgais kulinārā mantojuma recepšu klāsts tiktu saglabāts un izmantots mūsdienās, kā arī nodots nākamajām paaudzēm.

Loģiski, var rasties jautājums, kāda saistība ir bibliotēkām ar kulināro mantojumu? Semināra ievadā LBB valdes priekšsēdētāja Māra Jēkabsone to lieliski pamatoja ar atziņu: ”Bibliotēkas ir pasaules atmiņas sargi.” Maija Kulakova, pasniedzēja, akcijas „Satiec savu meistaru” dalībniece vairāk pievērsās vēsturiskajam aspektam gan ēdienu gatavošanā, gan pielietojumā. Kā izrādās, -slokatnis – mūsdienu picas variants.

Siļķes astes, pupas, zirņi,
Tā bij’ mūsu barībiņa.
Pīles, zosis, tītariņi,
Tā bij’ kungu barībiņa.

Interesants stāstījums bija sagatavots daudzu pavārgrāmatu autorei Lolitai Šelvahai, kas sniedza ieskatu par lauku dzīves ritējumu, kas bija stipri pakārtots gadalaiku ritumam, darāmajiem darbiem un ēšanas tradīcijām. Katrā ģimenē ir saglabājušās gan bērnības atmiņas par dažādiem ēdieniem, gan savas receptes  no grāmatām, draugiem, radiem. Protams, katrai saimniecei savādāk.

Viennozīmīgi – mūsu tradicionālā virtuve ir tikpat unikāla kā franču vai itāļu, tā tikpat „gudra” kā visām citām tautām. Konferences noslēgumā sekoja grāfa Plātera pils kompleksa ainavu parka apmeklējums, kā arī skatīta lieliskā panorāma uz Daugavas lokiem.

Sagaidot ziemas periodu – esiet veseli kā rutks, ēdiet bietes, lai būtu karstas asinis!

Veronika Škestere
Mežvidu pagasta bibliotēkas vadītāja